Kyokushin Karate
Sosai Mas Oyama
Oyama Masutatsu (大山å€é”), geboren op 27 juli 1923 in Zuid-Korea als Choi Yeong-eui (최ì˜ì˜), is de grondlegger van Kyokushin Karate. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Japan, en nam om persoonlijke redenen de Japanse nationaliteit aan in de jaren 60.
Op 9-jarige leeftijd begon Mas Oyama’s levenslange reis langs de ‘Martial Way’, toen hij begon met trainen in de Zuid-Chinese ‘Achttien handen’-stijl, een vorm van Kempo. In 1938, op 15-jarige leeftijd, trok Oyama naar Japan om gevechtspiloot te worden. Hij bleef tegelijkertijd trainen in verschillende vechtsporten zoals judo, boksen en later Okinawaans karate. Hij maakte zo’n enorme ontwikkeling door dat hij op 17-jarige leeftijd zijn 2e Dan al had gehaald, en op 20-jarige leeftijd zijn 4e Dan. Ook in judo behaalde hij zijn 4e Dan. In 1947 won Mas Oyama de Japanse karatekampioenschappen.
Nadat Japan werd verslagen in de oorlog, had Mas Oyama het zwaar. Op dat moment kwam Meester So Nei Chu in zijn leven, onder wiens leiding Mas Oyama zich verdiepte in Goju ryu karate. Mas Oyama trok zich een aantal jaren terug uit de maatschappij en leefde in tempels en in de bergen. Hij trainde dag en nacht, vocht met wilde beesten, brak stenen en bomen met zijn blote handen en trainde onder ijskoude watervallen. Uiteindelijk besloot hij om zijn leven te wijden aan de kunst en kennis van karate.
In 1951 keerde Mas Oyama terug naar de bewoonde wereld en begon hij zijn eigen school. Al snel had hij een groot aantal leerlingen onder zich. 1953 gaf Mas Oyama zijn eerste les op een stuk gras in Tokio. In juni 1956 opende Mas Oyama zijn eerste echte dojo. Een jaar later had de dojo al 700 leden, ondanks het hoge percentage dat stopte of opgaf doordat de trainingen zo zwaar waren. Mas Oyama haalde de beste technieken uit alle stijlen en combineerde deze tot wat later zijn eigen stijl werd: Kyokushin karate.
Op 26 april 1994 overleed Mas Oyama, wat een enorme wereldwijde schok was, zowel binnen de karategemeenschap als daarbuiten. Het Kyokushin karate viel hierna uiteen in meerdere organisaties en bonden. In de jaren 60 werd het Kyokushin karate in Nederland geïntroduceerd.
Betekenis Kyokushinkai
Kyokushin, of Kyokushinkai, is de naam van onze karatestijl.
Kyoku = Uiterste
Shin = Waarheid
Kai = Samenwerking(-sverband)
Deze drie Japanse begrippen zijn samengebracht in de Kyokushinkai-kanji die door Kyokushinkai-beoefenaars op de linkerborst (op het hart) wordt gedragen.
Karate betekent ‘lege hand’ (kara = leeg, te = hand)
Betekenis Kanku
Dit is het symbool van Kyokushin. Het geeft oneindigheid aan.
Het symboliseert de handen die onderaan met de duimen en bovenaan met de vingertoppen tegen elkaar worden gehouden en zo ‘de hemel’ omvatten. De brede gedeelten links en rechts zijn de polsen, de kracht, en in het midden tussen de handen door kan men doorkijken naar de oneindigheid. De cirkel rondom staat voor nooit eindigende actie.
Â
Snel naar…
Over ons
Wie zijn wij
Kyokushin karate
De karatestijl van onze Dojo
Lesaanbod
Wat biedt Mangundap Dojo jou
Dojo Etiquette
Regels in
onze Dojo
Foto’s en Video’s
Een kijkje in onze Dojo
Contact
Hoe kun je ons bereiken